Erasmus v Barceloně

Dvě barcelonská překvapení – jedno je dobré, druhé špatné, které chcete slyšet dřív? – Erasmus v Barceloně: 8. díl


Určitě všichni znáte španělské slovíčko „mañana“… význam je prostý – „zítra“.  Ovšem velmi často je i ve spojení s rychlostí Španělů při práci a hlavně s tím, v kolik začínají pracovat! Než jsem do Barcelony jel, měl jsem od toho velké očekávání. Čekal jsem, že se začne pracovat před obědem, po obědě se jde na fiestu a odpolední práce se odloží na zítra. No, ne úplně všechno je pravda, ale něco ano. Například hodina, ve kterou se začíná pracovat. Z Čech jsem zvyklý začínat v práci brzo. To znamená, že pokud zrovna nezaspím, což se nikdy nevylučuje, chodím do práce na šestou. Tady ale ne. Většina začínáme o půl desáté a někteří v deset… Tohle je přesně tak, jak jsem si myslel, ale v údivu jsem zůstal, že Španělé nezačínají pozdě, protože chtějí déle spát. Ba naopak, oni vstávají brzy.

Ano, i když nezačínají pracovat brzy, tak nejsou spáči. Jen si ten začátek dne umí užít jak se patří, což v mnoha českých zaměstnáních lidi prostě nedělají a měli by. Tím mám na mysli, že snad všichni Španělé jdou ráno do své oblíbené kavárny či bistra. Většinou ani nemají společnost. Prostě si jen jdou, na pár desítek minut sednout do kavárny, přečtou si noviny, nasnídají se a pak jdou spokojeně do práce. Dokonce tohle dělají i dělníci. Na vedlejší ulici, rekonstruují hotel a pokaždé co jdu do práce, tak ještě nikdo nepracuje a všechny dělníky vidím v místním bistru na kávě a toastu. O tom zda pak jdou na staveniště, jsem ještě nikdy neměl možnost se přesvědčit, hehe… ale snad tam jdou.

Snídaně v Barceloně Snídaně v Barceloně Snídaně v Barceloně Snídaně v Barceloně
Španělské snídaně
– většina bister a kaváren jsou otevřeny od časného rána

– snídaně jsou na místní poměry velice levné

– vesměs všude vám nabízí kafe a toast či croissant v ceně mezi 1,50 až 2 EUR

– to znamená i dvojí ceny, ranní nabídka je vždy levnější než odpolední nebo večerní

No a teď k druhému překvapení, ze kterého by měli mít radost zejména tvůrci dokumentárního trháku od National Geographic – BEFORE THE FLOOD. Španělé totiž šetří přírodními zdroji a tím myslím teplo. Tím šetří tak, že když zrovna nesvítí slunko nebo je zima, která sem právě přichází, tak prostě teplo není.

Netopí.

Je tu zima jak sviňa (- severomoravský výraz).

Nejsou tu topení, nikde.

V bytě chodím v mikině.

V práci španělští kolegové sedí v zimní bundě, přičemž já ještě chodím venku ve svetru.

Když přijdu z práce, tak se raději ani nesvlékám, když vidím, jaká tu je kosa.

Když jdete do sprchy, že se zahřejete, dojde vám plyn a je večer, tak nový koupíte až ráno.

Vzpomenu si, že jsem viděl v chodbě přímotop, ten však nemá kabel, protože ho sežral králík.

Co bude pak, až bude zima?

To se doma chodí v bundě a v kulichu?

Fakt nevím. 

Jako je hezké, že tím fakt šetří nejen peníze, ale i přírodní zdroje, což my Češi neděláme. Doma potřebujeme „trenkovou teplotu“, která uznávám, ekonomická není. Ovšem znáte to. Zatopíte si doma tak, že přijdete z práce, šup do trenek a je vám hej! Hehe. Což tady prostě nejde. 

Komentáře

Erasmus v Barceloně
Spolubydlení s Italy – Erasmus v Barceloně: 4. díl
Erasmus v Barceloně
Výšlap na Montserrat – Erasmus v Barceloně: 9. díl
Erasmus v Barceloně
První dny a snaha ubytovat se – Erasmus v Barceloně: 1. díl
Zatím nebyly přidány žádné komentáře